Karanzine #2, linotrykket av Marie Payan (2020).

Bakgrunn

Karanzine (kɒrənziːne) er et fritt, anti-digital og visuelt tidsskrift i fanzine-format. Totalt åtte utgaver ble produsert fra april til desember 2020. Grunnet lockdown og karantene ble all kommunikasjon, utvikling og levering av arbeider gjort digitalt. Av smittevernshensyn ble hver zine derfor kuratert, designet, printet, bundet for hånd og distribuert fra Lauritzens hjemmestudio. Karanzine tar utgangspunkt i det dagsaktuelle livet i karantene og lockdown gjennom det første året med pandemi i Norge.

Karanzine er kun tilgjengelig i fysisk format hos Tronsmo, Oslovelo Bodega, JAM Collective og Oppland Kunstsenter.

 

Linotrykking av Karanzine #2.

 

Bidragsytere

Foto: privat

Sunniva Krogseth

Sunniva Sunde Krogseth (1987) arbeider som illustratør i Oslo. Hun er utdannet med BA fra Kunsthøgskolen i Oslo og med MFA fra Konstfack, Stockholm. Hun jobber mye med redaksjonell illustrasjon og prosjekter i det kulturelle feltet. Hun turnerer med Den Kulturelle Skolesekken og er gjestelærer på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er opptatt av menneskets forhold til natur og utforsker dette i pågående bokprosjekter, bok på BLOKK forlag planlegges utgitt i 2020.

www.sunnivakrogseth.com

 

Foto: privat

Sigurd Bjorli

Medlem av Gratis Narkotika.

 

Foto: Julie Lauritzen

Nina Salamat

Jeg tar for tiden en bachelor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. I tillegg jobber jeg som norsklærer, som
– tro det eller ei – er drømmeyrket mitt. Du kan nå meg på @neinii dersom du vil snakke om Ibsen eller relativsetninger.

 

Foto: privat

Henrik Dyb Zwart

Henrik Dyb Zwart er regissør for det meste men sluttet aldri å tegne og deler derfor tiden mellom filmprosjekt, animasjon og å være utrolig glad i alt som har med fanziner å gjøre. 

På fanzine fronten driver Henrik det halv-sovende kunst-punke prosjektet Anger Management og samarbeider med Harpefoss Hardcorefestival om årlige fotofanziner. Han har en sterk forkjærlighet for tekstur og analogt arbeid, noe som kan ses i alt fra fanzine og illustrasjonsarbeid til reklamefilmene han jobber med. 

– Når den globale pandemien kom til Norge gikk jeg i frivillig karantene og hjemmekontor merket for alvor frykten man kan få. Jeg begynte å tenke på alt man tar på i løpet av en dag som andre har tatt på som andre har tatt på om igjen og om igjen i en evig forgreining. Som en ekkel variant av hvor tette vi egentlig er på hverandre. I isolasjonens hete så jeg også etterhvert alle mulighetene som ligger i å ta en pause fra rutiner - i å se på hva man egentlig har lyst til å lage og gjøre.

@henrikdybzwart henrikdybzwart.com @amfanzine

 

Foto: privat

Mabell Holand

Mabell Holand er en skribent, aktivist og poet.

Med en pedagogisk utdannelse fra NTNU, er mennesket en naturlig interesse, og mye av roten bak deres inspirasjon.

Arbeidet deres er også inspirert av motivasjonen for samfunnsendringer, enten det gjelder LGBTQIA+ emner, eller bevegelser som Black Lives Matter.

Mabell jobber for å publisere sin diktsamling, og fortsette sitt bidrag som skribent for ulike politiske medieenheter.

@luzyvida

 

Foto: privat

Mariel Nkechi Sand Nwosu

Mariel er en masterstudent i sosialfag på OsloMet, som «nettopp» kom hjem fra feltarbeid i Uganda til et Oslo i korona-karantene. I dag skriver hun på masteroppgaven om e-helse, mens hun følger med på en verden i stadig raskere endring. Hun er samfunnsengasjert, og er glad i å lese aviser og bøker. Tidligere har hun vært folkevalgt i kultur- og oppvekstkomiteen og i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand bydel for Ap.

 

Foto: Leah Håland Solomons

Leah Håland Solomons

Leah er fotograf og kommer fra Jæren, men er basert i Oslo. Hun jobber innen sjangere som blant annet dokumentar og mote, og studerer for øyeblikket på Bilder Nordic School of Photography

@ubehagelig @leahtarbilder

 

Foto: Snorre Skagseth

Kjersti Synneva Moen

Kjersti er en Oslobasert illustratør utdannet ved Einar Granum Kunstfagskole. Hun tegner med et hjerte for det nære, det poetiske og det humoristiske - og alltid med utgangspunkt i at historier er det vi består av.

www.kjerstisynneva.no @kjerstisynnevakunst

 

Foto: privat

Ane Krogseth

Ane Krogseth (f. 1989) er kunstner og lærer basert i Oslo. Hun har en BFA fra Nordland kunst- og filmhøyskole og UiT. Ane arbeider med konsepter, tekst og ulike visuelle uttrykk.

www.anekrogseth.com @kaninane

 

Foto: privat

Tord Ketilson Øverland

Tord Ketilson Øverland (f. 1989) har en Bachelorgrad i Kunst & håndverk fra Høgskulen i Volda, med integrerte fag i Drama/teater.

Han bor i Oslo, hvor han jobber fulltid som illustratør og billedkunstner, med spesielt fokus på oljemaleri.

I kunstnerskapet inngår også arbeid med elektronisk musikk & skriving (noveller, romaner, filmmanus): to av hans album under artistnavnet «Kvasimaskin» ligger ute på strømmetjenester som Spotify, iTunes & Bandcamp.

Prosjekter som jobbes med for øyeblikket inkluderer ferdigstilling av en barnebok, private oljemaleri-/illustrasjons bestillinger og planlegging av et fremtidig filmprosjekt.

@ketilson_illustration

 

foto: privat

Kristine Lie Øverland

Kristine er en illustratør etablert i Oslo, med utdannelse fra Westerdals og ubrukelige enkeltemner på UiO.

I begynnelsen av mars sluttet hun endelig i sin gamle jobb, for å kunne satse på sin årelange plan om å jobbe freelance fulltid. Det varte i en uke.

Hun arbeider ofte med konsepter og åpner for tolkning i sine illustrasjoner, som har vært på trykk i flere store norske tidsskrifter.

Kristine har fått skryt av Alan Walker, noe som også er åpent for tolkning.

krisoverland.com @krisoverland

 

Foto: privat

Sunniva Hestenes

Sunniva Hestenes (f. 1999) er for øyeblikket under utdanning ved HDK-Valand i Gøteborg. Hun har tidligere studert ved Oslo Fotokunstskole. Hun har stilt ut på diverse institusjoner i inn- og utland og tatt del i utstillinger på blant annet galleri CYAN, Fotografiens hus og Fotogalleriet. I tillegg til fotografiet arbeider hun med video, lyd og installasjon.

www.skhphotography.no @sunnivahestenes_

Foto: Marthe Thu

Kristin Stubberud

Kristin Stubberud skriver om selvomsorg, og holder ellers på med et utall kreative aktiviteter. Karantene-tiden har hun til nå brukt på å binde kvistkranser, så grønnsaker, vinne kjæresten sin tilbake, lese Murakami og ta bilder av seg selv i variert kledelige antrekk. Hun har utdannelse fra Kunsthøyskolen i Oslo og fikk E på ex-phil eksamen i 2014.

www.livetmitt.org @snublerud

 

Foto: privat

Kristin Sunde

Kristin utforsker kroppen i møte med materie for Karanzine. Hun driver Kristin Sunde Landskap, en praksis som omfavner et bredt utvalg av prosjekter, fra kunst og design til urban dyrkning og hageterapi. Visjonen er å skape tettere relasjoner mellom mennesker, omgivelser og andre organismer.

 

Foto: privat

Julie Lauritzen

Julie er kvinnen bak Karanzine og utforsker det taktile, materielle og fargerike gjennom ulike kreative prosjekter. Med en BA (Hons) fra University of Westminster har hun opparbeidet seg kunnskap og erfaring gjennom produksjon av egne ziner og publikasjoner, som layoutansvarlig og innholdsprodusent for flere aviser og magasiner, samt redaksjonsmedlem i Fotografi og kurator for fagprogrammet til Nordic Light Festival of Photography.


lauritzine.com

 

Foto: Marthe Thu

Sunniva Mellbye

Sunniva Mellbye lager musikk under artistnavnet Murmur, driver det kreative kontorfellesskapet Damstredet 8 og underviser i design. Hun bruker gjerne ord, tegning og fotografi som verktøy for å utforske, forstå og dokumentere verden rundt seg.

@murmur.oslo @sunnsunniva.p  damstredet8

 

Foto: privat

Marie Payan

Marie Payan (1993, Frankrike) er en designer, riso entusiast og aktivist basert i Oslo.

www.mariepayan.com @mariepyyn

 

Foto: Ole Løvold

Ole Erik Løvold

Ole er fotograf, DJ, organisator og sykkelentusiast bosatt i Oslo. Som fotograf jobber han hovedsaklig dokumentarisk med landskap og stilleben. Foruten egen praksis har han satt opp pop-up utstillinger, arrangert kunstnerresidency og klubbkvelder, og jobber til daglig i kunsterorganisasjonen Forbundet Frie Fotografer.

www.olelovold.com

 

Foto: privat

Selam Kidane

Selam drømmer om å dele sitt perspektiv på verden via film og bilder. Rettferdighet er det hun setter høyest, og dette er tydelig i hennes ulike prosjekter.

Hun ønsker å utfordre menneskers etablerte sannhet, ved å gi de tilgang til andres perspektiv og livserfaringer. Selams inspirasjon har røtter i ønsket om å tilføre flere nyanser til det som utgjør the mainstream.

Hun har alltid vært aktiv innen lokal utvikling og organisasjonsarbeid, og jobber for tiden i organisasjonen Black History Month Norway.

Selam Kidane er norsk-eritreer oppvokst på Holmlia i Oslo.

@selamkid

 

Foto: Julianne Leikanger

Julie Aida

Julie Aida er en Oslo-basert multikunstner, med en interesse for former og farger. Hun har en bachelor og mastergrad i grafisk design og illustrasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo.
Som multikunstner jobber Aida hovedsakelig med ulike formater, farger og blekk. I tillegg spiller humor, praksis og lekenhet en viktig rolle i arbeidet hennes.

Hennes hovedfokus er å underholde seeren og ha det gøy, mens man skaper positive inntrykk på menneskers hverdag, i dagens individualistiske og ofte selvsentrerte samfunn. Hun inspireres av mat, teksturer, dyr og produkter. Aida har jobbet både uavhengig og med klienter siden 2011. 

@julieaida julieaida.com

 

Foto: Fabian Fjeldvik

Ayca Lingaas

Ayca Lingaas (f. 1998) har skrevet om klissete kjærlighet siden barneskolen og holder fortsatt på den dag i dag. For det meste i skjul - men i blant dukker de naivistiske strofene opp i en tegning eller låt. Dette legges i blant ut på Internett - men blir ofte slettet ikke lenge etter. Vi får se om noe mer håndfast noen gang dukker opp og forblir.

 

Foto: Julie Lauritzen

Nada Tosinovic

Nada er skribent og litteraturviter. Hun har i mange år jobbet redaksjonelt med tidsskrift, og skrevet om film, litteratur og kunst. Akkurat nå holder hun på med en master om litteratur, krig og traumer, i forbindelse med den indirekte skildringen av andre verdenskrig.

 

Foto: privat

Winther

Winther er født og oppvokst utenfor en større norsk by. Vedkommende arbeider til daglig med noe som er helt urelatert til kunstnerformatene det jobbes ut ifra. Dette er forfatterens første verk som publiseres i et slikt format. Kielland og Kafka er forfattere som har inspirert forfatteren.

 

foto: privat

Samra Avdagic

Samra er en 28 år gammel designer, illustratør og content creator fra Oslo. Hun har en mastergrad i design fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og har jobbet freelance siden 2014. I desember 2017 begynte å hun å jobbe som designer og content creator i musikk- og festivalbransjen.

Samra har en leken og veldig fargerrik stil, og illustrasjonene hennes bærer ofte preg av søte tekstmeldinger, flashy portretter, mønstre og retro Internettestetikk. Hun er opptatt av å illustrere ting folk kan relatere til, og som skaper engasjement ift samfunnsaktuelle temaer.

@samraav

 

Foto: privat

Jonathan Vivaas Kise

Jonathan er en fotograf basert i Oslo, med en fotokunst utdannelse fra Falmouth University I England.

Han jobber mest med fotografi innen musikk, enten det er pressebilder, coverart eller live. Sine personlige prosjekter portreterer øyeblikk, mennesklighet og varme.

@jonathanvivaaskise

Foto: privat

Ronja Penzo

Ronja er en frilansfotograf med base i Oslo, Norge. Utdannet innen kunstfotografi har hun også arbeidet med å lage editorials, look-books og stilleben for en rekke ledende norske merker.

Hennes personlige arbeid favoriserer å utforske det naturlige miljøet, fange spor av liv og indikere samfunnets eksistens uten eksplisitt å inkludere mennesker.

Bildene er dempede, dystre og påkaller ofte følelser av melankoli fra publikum. Samtidig er det en undertone av håp i bildene, som viser at “Life finds a way.”

www.ronjapenzo.com @ronjapenzo_

 

Foto: privat

Martine Eid

Jeg er interessert i hvor kjønnet språk og popkultur er. Mitt hovedfokus er kvinnen som objekt og subjekt i dette.

Hva som vinkles som vakkert virker i økende grad å tildeles en kommersiell fasit. Objektivisering blir brukt og portrettert som kvinnelig seksualitet, trygghet og frihet, når realiteten er at førstnevnte utelukker de tre sistnevnte.

Arbeidene mine handler mye om å se meg selv og mitt liv gjennom det jeg opplever som min samtids øyne,- og med det utfordre de visuelle og sosiale normene.

Atelier  @martineeid.no martineeid.no

 

Foto: privat

Chris Aadland

Chris André Aadland er en estetiker som arbeider med en dokumentarisk tilnærming til fotografiet. Han er utdannet med mastergrad i fotografi fra London College of Communication og er basert i Oslo.

www.chrisaadland.com @chrisaadland

 

Foto: Mathias Teigland

Marthe Thu

Marthe Thu (f. 1994) er utdannet ved Oslo Fotokunstskole. Hun har vært assistent for Dag Alveng, vært laborant hos Oslo Foto og arbeider i dag frilans som fotograf. Thu jobber innenfor flere fotografiske sjangre, som mote og dokumentar, og har hatt bilder på trykk i en rekke magasiner og aviser.

For tiden jobber hun med bokprosjektet «Din nærbutikk» sammen med forfatter Maren Saedi. Sammen skal de besøke distriktsbutikker landet rundt og se på hvilken funksjon butikken har for lokalsamfunnet. Nå bor Marthe på Selvær i Træna kommune, men til høsten flytter hun til Tromsø for å studere sosiologi.

marthethu.no @marthethu

 

Foto: privat

Chika

Chika er en 27 år gammel Norsk-nigeriansk låtskriver og musiker. Hun starter som ny musikkredaktør i Radio Nova høsten 2020, og er aktiv i norsk kulturliv.

Musikkvideo @chikadole Facebook

 

Foto: privat

Same Samhaar Yassin

Same er en medborger med bein i nesa som vet at alle (inkludert henne selv) er fulle av fordommer. Hun håper at vi alle kan bli flinkere til å snakke med hverandre om hvordan vi påvirkes av samfunnet og strukturene vi vokser opp med.

Same kom til Norge som politisk flyktning under OL 94. Hun vokste opp på Oslos beste vestkant og var den eneste melaninrike på skolen frem til hun startet på videregående. Med en utdannelse i kommunikasjon bruker hun ofte humor og ironi sammen med harde fakta for å spre kunnskap og bekjempe nettroll.

Hun er nestleder i styret til Skeiv Verden og er særlig opptatt av LHBTIQ+ personers rettigheter og hvordan vi kan bedre levekårene til marginaliserte grupper.

 

Foto: Sunniva Mellbye

Andreas Bjørseth

Andreas Bjørseth er filmfotograf, og fotograf. For tiden lager han sin første fotobok. Han prøver å forstå tidsånden vi lever i, gjennom og fange ulike personas, visualisere underbevisstheten, subjektivitet, humor, mystikk og influencer-kultur.

andreasbjorseth.com @andreasbjorseth

 

Foto: privat

Ragnhild Bjørnebye Nes

Ragnhild er bosatt i Oslo og maler primært abstrakte maleri med et levende penselstrøk, der farge og form møtes dynamisk på lerretet.

Hun har brukt maling i flere format, som visuals på konserter, artwork til album m.m. og liker å bruke maleri i nye visuelle formidlingsformer.

 For øyeblikket er hun nettopp ferdig med utstillingen 'I Hagen' der hun stilte ut en serie maleri, og skulpturelle speil som hun har laget i samarbeid med møbeldesigner Julia Conley.

@rag_mix

 

Foto: privat

Ina G. Finnekås

Ina er utdannet interiørkonsulent og produktdesigner, og jobber i hovedsak med salg av design og veiledning av farger. Interessefeltet er stort og personlig ville hun kalt seg en estetisk potet, da hun kan litt / ok mye, om veldig mye. Hun har tidligere jobbet med konseptutvikling, lansering av magasin, reiseliv, grafisk design, klær, møbeltekstil, alkohol og scenografi.

 

Foto: privat

Einar Stabenfeldt

Einar Stabenfeldt (1990) har bakgrunn i lyddesign og musikk, samt lang erfaring som bokhandler, men har i løpet av 2020 blitt hodestups forelsket i fotografi. Trives best i naturen.

@einarstabenfeldt

 

foto: privat

Lekman

Jibril Lateef (født 1992), også kjent som Lekman, er en norsk kunstner og fotograf, som ble fascinert av verden og estetikk fra en ung alder. Han begynte å eksperimentere med fotografi under sin bachelorgrad i entreprenørskap og økonomi, hvor han brukte mesteparten av tiden på å fange omgivelsene. Han har også et vitnemål fra Oslo Fotokunstskole. Dagligliv, romantikk, svart identitet, personlig identitet, individualisme, multikulturalisme, realisme, hovedpersoner i voksen alder, humor, psykologisk, absurditet, dukker opp gjennom hele sitt arbeid og ofte i samme bilde.

Lekman Universe _lekman

 

Foto: privat

Brian Cliff Olguin

Brian Cliff Olguin (f.1982) er en uavhengig portrett- og dokumentarfotograf basert i Oslo. Arbeidet hans kretser rundt identitets- og klassespørsmål, ofte med utgangspunkt i byen. I 2019 vant han Årets bilde-prisen for et av hans bilder fra en kommunal bygård i Oslo. Olguin har bred erfaring med publikasjoner og tar med jevne mellomrom oppdrag innenfor kultur- og mediefeltet.

www.briancliff.com @briancliff